Zimowa zupa zbójnicka


Zimowa zupa zbójnicka

Rozgrzewająca, gęsta, bogata w składniki i bardzo sycąca zupa. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, no i przede wszystkim przepyszna. Idealna na zimowy obiad.

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

1/4 główki białej kapusty

1 cebula

2 ząbki czosnku

2-3 ziemniaki

1 marchew

1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego

1,5 litra bulionu

1 łyżka oleju do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy

 

 

 

*** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni ***

*** Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę ***

*** Kapustę grubo szatkujemy ***

*** Do garnka z mięsem dodajemy pokrojone warzywa i wszystko razem podsmażamy przez kilka minut ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut ***

*** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy zupę dodatkowo zaciągnąć 1 łyżką mąki rozmieszanej w 1/4 szklanki wody , jednak nie jest to konieczne bo zupa sama w sobie jest dość gęsta ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

danie jednogarnkowe

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE