Ciasto jogurtowe z masą makową
Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Świetne ciasto nie tylko na święta ale i do codziennej kawki. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- CIASTO:
330g gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki oleju
- Lukier pomarańczowy:
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy pomarańczy
- Dodatkowo:
pół puszki gotowej masy makowej
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, sok z cytryny oraz jogurt i miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Następnie do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką (nie mikserem) ***
*** Dno foremki (moja ma wymiary 26×26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy ***
*** Na wierzchu wykładamy łyżką masę makową po całej powierzchni ciasta ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40-45 minut – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy ***
*** Ciasto polewamy równomiernie lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Przepis do bani, robiony 2 razy i wychodzi zakalec, a trzymajac dluzej przypala sie a w srodku dalej zakalec. Porazka. Szkoda produktow i czasu. Piekarnik jest dobry a kucharka nie nalezy do poczatkujacych.
Dziękuję często korzystam z Pani przepisów są rewelacyjne, zdrowych i spokojnych Świąt życzę
Jak przechowywać to ciasto?
Przechowywałam je na blacie, przykryte papierem i ściereczką. Było świeże przez kilka dni.