Czekoladowo-wiśniowa kostka szwarcwaldzka


Kostka szwarcwaldzka

Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto czekoladowe przełożone frużeliną wiśniową oraz kremową masą śmietankową i oblane polewą czekoladową. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

5 jajek

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Frużelina wiśniowa:

1  słoik wydrylowanych wiśni w kompocie – litrowy

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Krem śmietankowy:

600ml śmietany kremówki 30%

4 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki gorącej wody

szczypta soli

  • Poncz do nasączenia biszkoptu:

1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny)

ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka (alkohol można pominąć jeżeli np ciasto będą jadły dzieci)

  • Polewa:

100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka

50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( moja ma wymiary 26/21 cm) ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***

*** Wiśnie odsączamy z soku i przekładamy do garnuszka. Dodajemy pół szklanki kompotu. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową ***

*** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy ***

*** Śmietanę wykładamy na wiśnię. Całość przykrywamy delikatnie drugim nasączonym blatem i wkładamy do lodówki na około 30 minut do stężenia ***

*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki. Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Pyszne . Dziś zrobiłam. Mega smaczne

Waldi
Waldi
1 miesiąc temu

Jeszcze jedno, czy jak dodamy cukier puder i wlejemy już żelatynę, to mieszamy, ale delikatnie szpatułką, czy ciągle mikserem?

Waldi
Waldi
1 miesiąc temu

Mam dwa pytania. Jak chciałbym zrobić w tortownicy, to o jakiej średnicy, a drugie jest takie, czy żelatyny nie trzeba lekko zahartować przed wlaniem?

izaa
izaa
1 miesiąc temu

apetyczne ciacho