Soczyste klopsiki z ryżem i warzywami


Soczyste klopsiki z ryżem i warzywami

Bardzo szybkie, proste i przepyszne danie obiadowe dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

2-3 łyżki bułki tartej

1 jajko

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

100g białego ryżu

1 pełna łyżeczka kurkumy

1 łyżka masła

1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej

olej do smażenia

 

 

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie, z dodatkiem kurkumy i płaskiej łyżeczki soli. Mięso zdejmujemy z patelni lub garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy mrożone warzywa przez około 2 minuty ***

*** Następnie dodajemy klopsiki, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż oraz łyżkę masła. Wszystko mieszamy i smażymy do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści ***

*** Na koniec danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE