Klopsiki w kapuście


Klopsiki w kapuście

Małe pulpeciki wieprzowe duszone w młodej kapuście z marchewką i cebulką, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

1 czerstwa bułka (lub 2 skibki czerstwego chleba) + pół szklanki mleka

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 młoda kapusta

1 cebula

1 marchewka

sól, pieprz

pęczek koperku

pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

  • Zasmażka:

1 łyżka masła

1-2 łyżki mąki

 

 

 

 

*** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę lub chleb oraz przyprawy- do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy startą marchew i całość jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Na patelnie dokładamy posiekaną kapustę. Całość delikatnie solimy i pieprzymy,  zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut ***

*** Następnie dodajemy klopsiki, całość znów przykrywamy i dusimy około 20 minut ***

*** Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***

*** Zasmażkę dodajemy na patelnie i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Do potrawy dodajemy drobno posiekany koperek ***

*** Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments