Truskawkowa rolada bezowa


Truskawkowa rolada bezowa

Słodka i chrupiąca beza wypełniona pysznym kremem śmietankowo-truskawkowym. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu, bezę pieczemy krótko, dzięki czemu jest ona chrupiąca z zewnątrz i elastyczna w środku, co sprawia, że bez problemu można ją zwinąć.

 

 

Składniki:

  • Beza:

5 białek jaj

280g cukru

2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

ok 200g truskawek + truskawki do ozdoby

1 pełna łyżka żelatyny

1/4 szklanki zimnej wody

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy piankę truskawkową. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy na mus. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia ***

*** Po tym czasie żelatynę podgrzewamy przez chwilę na najmniejszym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia. Dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy ***

*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mus z truskawek i dokładnie mieszamy. Dwie łyżki musu odkładamy do ozdobienia ciasta. Gotową piankę wkładamy na chwilę do lodówki aby zaczęła tężeć ***

*** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło, Jedną łyżeczkę kremu odkładamy – przyda się nam do przyklejenia owoców na wierzchu ***

*** Na krótszym brzegu rolady układamy w rządku kilka pokrojonych na ćwiartki truskawek ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego z owocami,  na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) ***

*** Z wierzchu polewamy roladę delikatnie pozostałym musem truskawkowym ***

*** Następnie na roladzie „przyklejamy” umyte i osuszone owoce ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Truskawkowa rolada bezowa