Pyszna i szybka pizza na suchych drożdżach


Pyszna i szybka pizza na suchych drożdżach

Duża, rodzinna pizza na pysznym cienkim cieście, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ponieważ wykonujemy je na suchych drożdżach. Jako dodatki możemy użyć prawie wszystkiego co znajdziemy w lodówce: szynki, kiełbasy, boczek, sery, warzywa, a nawet owoce – co kto lubi. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

1 łyżeczka suchych drożdży

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki letniej wody

1 łyżka oleju

pół łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka suszonego oregano

  • Sos do pizzy:

2 łyżki pikantnego ketchupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

  • Dodatki:

wedle upodobań: wędliny, sery, warzywa, owoce itp

 

*** Do miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, dodajemy sól, cukier, oregano oraz olej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dokładnie i dobrze wyrobione, najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem przez kilka minut ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu możemy krótko nagrzać piekarnik – tak do temperatury max 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie ***

*** Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrabiamy. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy z wierzchu olejem. Ciasto wykładamy na blachę i rozpłaszczamy palcami na całą jej wielkość ***

*** Przygotowujemy sos: ketchup mieszamy z koncentratem i przeciśniętym czosnkiem ***

*** Tak powstałym sosem smarujemy równomiernie ciasto do pizzy ***

*** Przygotowujemy dodatki: wędliny kroimy na kawałki i rozkładamy na pizzy. Mogą to być szynki, kiełbasy, boczek itp ***

*** Dodajemy warzywa lub owoce – wedle upodobań. Można użyć pomidory, oliwki, kukurydzę, pieczarki, ananasa itp. Całość posypujemy startym lub drobno pokrojonym serem – u mnie żółty ser gouda, ale można użyć też innego gatunku np. mozzarelli, sera pleśniowego, camemberta itp, lub mieszanki różnych serów ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220’C i pieczemy przez około 8-15 minut. Gdy ciasto się zrumieni, a ser roztopi sprawdzamy czy pizza jest już dobrze upieczona. Za pomocą drewnianej łopatki podnosimy brzeg – jeżeli ciasto jest miękkie i opada to oznacza, że pizza jeszcze chwilę musi się dopiec, jeżeli natomiast jest sztywne to oznacza, że pizza jest gotowa do jedzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

2 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Jaka proporcja do świeżych drożdży?

K.
K.
1 miesiąc temu

Polecam,
Spoko przepis, smaczne ciasto, szybko, łatwo, tanio !