Zupa czosnkowa – pyszny sposób na wzmocnienie organizmu.


Zupa czosnkowa – pyszny sposób na wzmocnienie organizmu.

Kremowa, sycąca oraz bardzo szybka w przygotowaniu zupa z czosnkiem i grzankami. Jest mega smaczna, lubią ją także dzieci, gdyż czosnek wcale nie jest mocno wyczuwalny, a chrupiące chlebki dodają jej smaku i uroku. Czosnek należy do grupy naturalnych antybiotyków i naprawdę warto po niego często sięgać, gdyż posiada wyjątkowe właściwości. Działa przeciwwirusowo, bakteriobójczo i antygrzybiczo. Warto zatem dodawać go profilaktycznie do zup i innych dań, a już najsilniejsze działanie będzie miał świeży czosnek np. pokrojony na chleb.

 

 

Składniki:

6-7 ząbków czosnków

1 litr bulionu lub rosołu

50-100 ml słodkiej śmietanki

4 ziemniaki

pół pora

1 mała marchewka

1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony

  • Grzanki:

2 – 3 kromki chleba

1 łyżka masła

1-2 ząbki czosnku

 

 

 

*** Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w krążki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną ***

*** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem ***

*** Śmietankę przelewamy do kubka i hartujemy, żeby się nie zważyła, czyli dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszamy, następnie całość wlewamy do garnka z zupą i mieszamy. Ja dodałam 50ml śmietanki 30% i wystarczyło, jeżeli jednak lubimy bardziej kremową i tłustą konsystencję możemy dodać więcej śmietanki ***

*** Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz około 1 łyżeczką tartego lub suszonego imbiru i pół łyżeczki gałki muszkatołowej ***

*** Przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek ***

*** Dokładamy pokrojony chlebek i całość smażymy ciągle mieszając, aż grzanki będą rumiane i chrupiące ***

*** Zupę podajemy na gorąco, posypaną grzankami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments