Tort donica z kwiatami – przepis krok po kroku


Tort donica z kwiatami – przepis krok po kroku

Jest to jeden z moich pierwszych tortów z masą cukrową. Nie wszystko wyszło idealnie, dużo jeszcze muszę się nauczyć, ale ogólnie jestem zadowolona z efektu i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem i pomysłem na ten wypiek. Może komuś się przyda. Jeżeli chodzi o stopień trudności wykonania, to nie jest to bardzo łatwe ciasto, ale też nie najtrudniejsze. Na pewno wymaga czasu i cierpliwości. Prace warto rozłożyć sobie na dwa dni. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, gdyż następnego dnia łatwiej się go kroi. Różyczki także lepiej zacząć kleić wcześniej, gdyż jest to dość czasochłonne zajęcie. Powodzenia!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

2 pełne łyżki kakao

1/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki wody

  • Przełożenie:

4-5 bananów

1 galaretka cytrynowa

1 szklanki gorącej wody

250ml śmietanki kremówki

1-2 łyżki cukru pudru

  • Krem maślany do obłożenia tortu:

200g miękkiego masła

170g cukru pudru

2 łyżki mleka

  • Dodatkowo:

masa cukrowa – do obłożenia tortu

– u mnie masa w kolorze brązowym, białym, fuksja i srebrnym

 

 

 

*** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując ***

*** Nadal miksujemy i dodajemy kolejno po jednym żółtku ***

*** Następnie w osobnej miseczce mieszamy mąkę pszenną ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia ***

*** Całość przesiewamy i partiami dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!), w trakcie mieszania dodajemy też wodę ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy lub rantu cukierniczego ( u mnie rant o średnicy 19 centymetrów) ***

*** Pieczemy w temperaturze 180’C, grzałka góra-dół, do suchego patyczka – ok 35 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy, wyjmujemy z tortownicy i ścinamy nierówny wierzch (odcięty wierzch odkładamy, będzie nam potrzebny)  ***

*** Pozostały biszkopt przecinamy na trzy blaty ***

*** Przygotowujemy masę do przełożenia tortu: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy ***

*** Pierwszy blat ciasta wkładamy ponownie do formy. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, a później na mniejsze kawałki. Połowę bananów  i układamy na cieście i smarujemy niewielką ilością glaretki ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem całkowicie ostudzoną galaretkę cytrynową ***

*** Połowę masy wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy. Całość przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy: wykładamy banany, zalewamy masą i przykrywamy ostatnim blatem ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała ***

*** Przygotowujemy krem maślany: masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka, aby nadać masie lekkości i miksujemy jeszcze przez kilka minut. Szpatułką dokładnie obkładamy cały tort, tak aby masa śmietankowa ani banany nigdzie nie wystawały. Na czas przygotowania ozdoby z masy cukrowej tort wkładamy do lodówki ***

*** Brązową masę cukrową rozwałkowujemy (nie za cienko) na delikatnie podsypanym mąką ziemniaczaną blacie. Nożykiem wycinamy deseczki i rysujemy na nich delikatne sęki ***

*** Deseczkami obkładamy tort dookoła i przycinamy je tak, aby rant lekko wystawał ponad ciasto ***

*** Ze srebrnej lub czarnej masy cukrowej wykonujemy dwa cienkie ranty, które przyklejamy dookoła deseczek. Słomką wykonujemy małe odciski imitujące śrubki ***

*** Wierzch biszkoptu, który wcześniej odcięliśmy, kruszymy i wykładamy na wierzchu tortu (imitacja ziemi) ***

*** Następnie z dowolnej, kolorowej masy cukrowej wykonujemy kwiatki i listki. U mnie jest to masa w kolorze fuksji i bieli. Zielone listki wykonałam z białej masy i pomalowałam je barwnikiem spożywczym. Sposób klejenia kwiatków najlepiej podpatrzeć sobie z różnych filmików na you tube i wybrać najłatwiejszy ***

*** Gotowe kwiatki układamy na wierzchu tortu ***

*** Ciasto przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Edyta
Gość
Edyta

Pięknie wyglada

Elżbieta
Gość
Elżbieta

Piękny ,ale jesteś zdolna. Gratulacje.