Pyszne kotleciki rybne


Pyszne kotleciki rybne

To jest jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Proste i szybkie, a zarazem przepyszne i puszyste kotleciki w chrupiącej skórce. Możemy je wykonać z dowolnego filetu rybnego z dodatkiem warzyw. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 500g filetu z ryby (u mnie dorsz)

2 jajka

2 łyżki majonezu

pół czerwonej papryki

3 -4 łyżki kukurydzy konserwowej

pół pęczka szczypiorku

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

olej do smażenia

 

 

*** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem ***

***Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę ***

*** Do miski dodajemy żółtka jaj, majonez oraz mąki ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami ***

*** Całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy kotlecik ***

*** Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu, do mocnego zrumienienia ***

*** Po usmażeniu kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku ***

*** Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE