Gołąbki inaczej


Gołąbki inaczej

Przepyszna i szybsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. W tej wersji mięsa nie zawijamy w sparzoną kapustę, a jedynie wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy ruloniki, które następnie dusimy w aromatycznym sosie. Danie możemy podać z gotowanymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem.

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego

100g ryżu (1 woreczek)

250g białej kapusty

1 niewielka marchewka

1 cebula

2 jajka

3-4 łyżki bułki tartej

mąka pszenna do obtoczenia gołąbków

olej do smażenia

250ml bulionu

150ml passaty pomidorowej (przecieru)

2-3 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

 

*** Ryż gotujemy prawie do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapuste drobno szatkujemy ***

*** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kapustę oraz marchewkę i wszystko smażymy rzez około 2 minuty ciągle mieszając. Całość odkładamy do przestudzenia. Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, kapustę z patelni i wbijamy jajka ***

*** Dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu z patelni (i opcjonalnie łyżką mąki w celu zagęszczenia sosu) , mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

*** W razie potrzeby potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o