Meksykańska zupa chili con carne


Meksykańska zupa chili con carne

Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Pikantne danie meksykańskie z mieloną wołowiną, papryką, fasolką i kukurydzą. Pomysł na bardzo smaczny i treściwy obiad. Ostrość zupy możemy dowolnie modyfikować dodając więcej lub mniej (lub całkowicie pomijając) papryki chili oraz ostrej papryki mielonej.

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

1 czerwona papryka

1,2 litra bulionu lub rosołu

1 puszka krojonych pomidorów

1 puszka czerwonej fasoli

1 szklanka kukurydzy konserwowej

1-2 papryczki chili (opcjonalnie)

3/4 szklanki passaty pomidorowej (przecieru)

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier

 

 

 

*** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starty czosnek, mieszamy i dokładamy mielone mięso. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i paprykę, wlewamy szklankę bulionu, zagotowujemy, przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut ***

*** Dodajemy pomidory z puszki oraz drobno pokrojone papryczki chili (opcjonalnie), doprawiamy płaską łyżeczką cukru, po pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i ostrej papryki oraz po łyżeczce słodkiej papryki i oregano. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez kilka minut ***

*** Dodajemy pozostały bulion, zagotowujemy. Dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około pół godziny. Na końcu gotowania możemy zupę doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką jeżeli jest taka potrzeba   ***

*** Zupę podajemy ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments