Pierniczki w czekoladowych sweterkach


Pierniczki sweterkowe

Święta tuż tuż, więc najwyższy czas pomyśleć o pierniczkach. Podsyłam więc dziś świetny przepis na pyszne, pulchne i mięciutkie zaraz po upieczeniu pierniczki w pięknych czekoladowych sweterkach. Ozdabianie jest bardzo proste, wystarczy roztopić dwie kontrastujące kolorem czekolady i rozmazać je efektownie za pomocą małej wykałaczki na naszych świątecznych ciasteczkach. Nawet jeśli wzór wyjdzie nam nierówny to nic nie szkodzi, gdy polewa zaschnie i ułożymy wszystkie pierniczki w jednej misce i tak będą wyglądać bardzo efektownie.

 

 

Składniki:

  • Pierniczki:

1/2 kg mąki + mąka do podsypania

4 żółtka

2 białka

3/4 szklanki cukru

2 płaskie łyżki kakao

100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

200g miodu

125g masła

2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • Polewa czekoladowa:

100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół)

100g białej czekolady lub lukru

kilka łyżek mleka

 

 

 

*** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy. Śmietana trochę zwiększy swoją objętość ***

*** Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier a potem żółtka, jeszcze chwilę miksujemy ***

*** Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy kakao, mieszamy ***

*** Do mąki dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie miód i ponownie mieszamy.  Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje ***

*** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) i za pomocą foremek wykrawamy pierniczki ***

*** Gotowe pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce ***

*** Gdy pierniczki całkowicie wystygną przygotowujemy polewy czekoladowe. W osobnych garnuszkach rozpuszczamy czekolady z kilkoma łyżkami mleka, mieszamy. Dodajemy tyle mleka, aby polewy były płynne ale dość gęste ***

*** Pierniczki moczymy w jednej wybranej polewie, a z drugiej polewy robimy cieniutkie paseczki w niedużych odstępach. Następnie za pomocą wykałaczki przeciągamy przez całą długość pierniczka, tak aby rozmazać polewy i stworzyć ładny wzorek ***

*** Polewy możemy stosować naprzemiennie, część pierniczków możemy zamoczyć w jasnej czekoladzie i wykonać ciemny wzorek, a pozostałe odwrotnie ***

*** Gotowe pierniczki odkładamy na kratkę, aby polewa zastygła ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE