Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą


Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą

Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować!

 

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg ziemniaków

ok 0,5 kg dyni

ok 1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka soli

ok 20 dkg boczku wędzonego

1 cebula

  • Kapusta:

0,5kg kapusty kiszonej

liść laurowy

po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu

  • Dodatkowo:

1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek

 

 

 

*** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotujemy do miękkości. Odcedzamy ***

*** Ziemniaki i dynię obieramy ***

*** Obrane ziemniaki oraz dynię ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***

*** Starte warzywa przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***

*** Odciśnięte warzywa przekładamy do miski ***

*** Sok, który odcisnęliśmy z warzyw delikatnie wylewamy do zlewu. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana, która będzie nam potrzebna ***

*** Do odsączonych warzyw dodajemy mąkę, jajka, skrobie ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli ***

*** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki ***

*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przekładamy porcjami na talerzyk i za pomocą łyżki wrzucamy nieduże kluski na wrzątek, delikatnie mieszamy. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa. Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie ***

*** Gotowe kluski wykładamy na cedzak ***

*** Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek z cebulką ***

*** Dodajemy kluski, mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***

*** Kluski podajemy z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE