Babeczki z malinami i białą czekoladą


Babeczki z malinami i białą czekoladą

Puszyste i wilgotne babeczki z dodatkiem słodkiej czekolady i lekko kwaskowatych malin. Świetne połączenie smakowe. Babeczek nie potrzeba posypywać cukrem pudrem ani lukrować, gdyż są dostatecznie słodkie za sprawą czekolady.

 

 

 

Uwaga! wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

250g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

70g białej czekolady

2 jajka

300ml gęstego jogurtu naturalnego

150g cukru

85g roztopionego masła

ok 150g malin (można użyć mrożonych malin)

 

 

 

 

*** Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** W misce mieszamy wszystkie składniki mokre: roztrzepane jajka, jogurt i roztopione masło ***

*** Następnie dodajemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników ***

*** Czekoladę kroimy w kosteczkę ***

*** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***

*** Na wierzchu babeczek układamy maliny. Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 20-25 minut – do suchego patyczka ***

*** Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Z podanych składników wyszło mi 12 babeczek ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE