Strogonow z grzybami


Strogonow z grzybami

Strogonow to gęsty gulasz wołowy z dodatkiem papryki i ogórków kiszonych. W klasycznej wersji do jego przygotowania dodaje się także pieczarki, jednak z uwagi na tegoroczny wysyp grzybów w lesie postanowiłam zamienić pieczarki na te właśnie pyszne dary jesieni. Wyszło rewelacyjnie. Gulasz był mega aromatyczny, pożywny i rozgrzewający. Idealne danie na chłodne dni. Polecam spróbować!

 

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok 20 dkg grzybów leśnych (mogą to być podgrzybki, borowiki, kozaki lub maślaki)

2 szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe

3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

  • Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka musztardy

2 łyżki oleju

 

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej jedną godzinę ***

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***

*** Wołowiną obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

*** Na osobnej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy oczyszczone i pokrojone na pół lub na mniejsze kawałki grzyby, mieszamy i smażymy ciągle mieszając przez około 5 minut ***

*** Grzyby z cebulą dokładamy na patelnię z mięsem. Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę ***

*** Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie. Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku  ***

*** Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ale świetnie smakuje także podana z ziemniaczkami, kaszą lub kluskami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Haox
Gość
Haox

Co to jest za mięso na foto bo wołowiny to nie przypomina?