Grzyby marynowane


Grzyby marynowane

Jeden z najpopularniejszych sposobów na przetwory zimowe z grzybów to grzyby marynowane w occie. Podajemy je do tataru, pasztetu, wędlin, a także jako dodatek do sosu tatarskiego PRZEPIS TUTAJ (klik)

 

 

Składniki:

ok 2 kg grzybów

1,5 litra wody

1 łyżka soli

  • Zalewa:

3 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

1 cebula

3 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

6 ziarenek ziela angielskiego

8 ziarenek pieprzu

4 liście laurowe

1 łyżeczka gorczycy

 

 

*** Wybieramy mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków. Grzyby dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Większe grzybki kroimy na kawałki ***

*** W garnku zagotowujemy  wodę z solą, wrzucamy grzyby i obgotowujemy przez około 5 minut ***

*** Następnie grzyby odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą ***

*** Obgotowane grzyby przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków – do 3/4 wysokości słoika ***

*** Przygotowujemy zalewę octową. W garnku umieszczamy wszystkie składniki:wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczycę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zagotowujemy ***

*** Słoiczki z grzybkami zalewamy gorącą zalewą z przyprawami, rozkładając je mniej więcej po równo do każdego słoiczka. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku (sposoby pasteryzacji opisałam niżej) ***

*** Studzimy i przekładamy do spiżarni lub piwnicy ***

*** SMACZNEGO ***

 

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE