Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą


Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą

Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. Kruche ciasto, kremowy budyń, soczyste owoce i chrupiąca beza to połączenie wprost idealne. Po prostu niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka zimnego masła (200gram)

4 żółtka (białka użyjemy do bezy)

  • Budyń:

1 opakowanie budyniu śmietankowego (40gram)

0,5 litra mleka

2 łyżki cukru

  • Beza:

4 białka

szczypta soli

200g cukru

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • Owoce:

około 800g śliwek węgierek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę ***

*** Ciastem wylepiamy dno blaszki (moja ma wymiary 25×35 centymetrów) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i podpiekamy przez 20 minut ***

*** Przygotowujemy budyń z 0,5 litra mleka według instrukcji na opakowaniu, dodajemy 2 łyżki cukru ***

*** Śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki ***

*** Pokrojone owoce obtaczamy w mące ziemniaczanej ***

*** Na podpieczone ciasto wykładamy budyń, a następnie owoce ***

*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i całość miksujemy przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***

*** Pianę rozsmarowujemy równomiernie na owocach ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60’C, włączamy termoobieg i pieczemy przez kolejne 25 minut ***

*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE