Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski


Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski

Gęsta, sycąca i treściwa zupa jarzynowa z dużą ilością mięsa. Rumpuć to regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna i pożywna zupa, polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego

0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)

20 dkg wędzonego boczku

1 cebula

2 litry zimnej wody

1 włoszczyzna

3-4 ziemniaki

1/3 główki kapusty

30 dkg kapusty kiszonej

100g koncentratu pomidorowego

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek

olej do smażenia

2 łyżki posiekanej pietruszki

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Boczek wędzony i cebulę kroimy w kosteczkę ***

*** Na dnie szerokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy mięso i podsmażamy z każdej strony, aż straci surowy kolor ***

*** Dodajemy boczek oraz cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy dwie łyżeczki soli i zagotowujemy. Następnie wywar należy zszumować, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie do zupy dodajemy obraną włoszczyznę ***

*** Dodajemy liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 3 kulki pieprzu, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez pół godziny ***

*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy przez około 10 minut ***

*** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do zupy ***

*** Kapustę kiszoną płuczemy, drono kroimy i również dodajemy do zupy. Gotujemy przez około 30 minut ***

*** Włoszczyznę wyjmujemy z zupy, drobno kroimy i dokładamy ponownie do garnka ***

*** Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek (lub wywar z kminku), świeżo zmielony pieprz i w razie potrzeby sól do smaku ***

*** Przygotowujemy zasmażkę: w garnuszku rozpuszczamy masła, dodajemy mąkę i zasmażamy ***

*** Zasmażkę dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy ***

*** Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE