Kurczak po węgiersku


Kurczak po węgiersku

Soczyste i aromatyczne mięso drobiowe duszone z warzywami.  Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka po węgiersku możemy podać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą lub makaronem.

 

 

Składniki:

1 kg części z kurczaka

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)

2 czerwone papryki

1 żółta papryka

2 łyżki posiekanych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek itp.

50 ml bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli, zioła prowansalskie

olej do smażenia

opcjonalnie: 1 łyżka mąki

 

*** Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy ***

*** Każdy kawałek nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę ***

*** Cebulę i czosnek kroimy w plastry ***

*** Pomidory obieramy i kroimy w ćwiartki (poza sezonem możemy użyć pomidorów z puszki) ***

*** Papryki myje y i kroimy w dużą kostkę ***

*** Przyprawione mięso podsmażamy z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebulka się zeszkli ***

*** Dodajemy pomidory, paprykę i zieleninę ***

*** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. W tym czasie mięso i warzywa puszczą dużo soku ***

*** Po tym czasie mieszamy, dodajemy bulion i dusimy dalej przez około 20 minut – do miękkości mięsa. Jeżeli chcemy zagęścić powstały sos na końcu gotowania dodajemy mąkę wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody (ok 1/4 szklanki). W razie potrzeby potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE