Malaga – wiśniowe ciasto bez pieczenia


Malaga – wiśniowe ciasto bez pieczenia

Chrupiący czekoladowy spód, delikatna wiśniowa pianka oraz orzeźwiająca frużelina w pysznej warstwie jogurtowej. Niebo w ustach! Rewelacyjne ciasto, które nie wymaga pieczenia i jest łatwe w przygotowaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

230g kremu czekoladowego nutella

150g płatków kukurydzianych

  • Pianka wiśniowa:

300g wydrylowanych wiśni

3 łyżki cukru

1 galaretka wiśniwa

400ml śmietanki kremówki

  • warstwa jogurtowo- wiśniowa

200g wydrylowanych wiśni + 3 łyżki wody

1 galaretka wiśniowa

350g gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki żelatyny

1/4 szklanki mleka

1/3 szklanki zimnej wody

 

 

 

*** Płatki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”***

*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***

*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***

*** Następnie wykonujemy piankę wiśniową: Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się. Następnie całość blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy ***

*** Masę wiśniową przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała ***

*** Po tym czasie przygotowujemy masę jogurtową: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki wody i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Żelatynę wsypujemy do szklanki, namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut aby napęczniała ***

*** Następnie żelatynę delikatnie podgrzewamy z 1/4 szklanki mleka i dokładnie rozpuszczamy ***

*** Stopniowo dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy ***

*** Warstwę jogurtową wykładamy równomiernie na ciasto ***

*** Na wierzchu wykładamy przygotowaną wcześniej frużelinę wiśniową ***

*** Za pomocą małej łyżeczki mieszamy delikatnie warstwę jogurtową z wiśniami ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze stężało ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o