Karkówka z warzywami pieczona w rękawie


Karkówka pieczona z warzywami

Cały obiad w jednym naczyniu! I właściwie sam się robi, wystarczy tylko pokroić składniki, przyprawić je, umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i wrzucić do piekarnika. Pyszny i łatwy obiad za jednym zamachem 😉

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg karkówki

ok 0,5 kg ziemniaków

1 mała cukinia

1 czerwona papryka

1 marchewka

1 cebula

2-3 łyżki pikantnego ketchupu

1 łyżka oleju

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek

 

 

*** Karkówkę kroimy na cienkie plastry, obsypujemy przyprawami, polewamy ketchupem i mieszamy ***

*** Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki – w zależności od wielkości ***

*** Cukinię myjemy i kroimy w kawałki wielkości ziemniaków ***

*** Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dużą kostkę, a marchewkę w słupki ***

*** Wszystkie warzywa mieszamy razem, polewamy olejem i obsypujemy delikatnie przyprawami. Ponownie mieszamy ***

*** Do warzyw dodajemy przyprawione mięso i całość umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Końce rękawa związujemy a z wierzchu robimy dwie małe dziurki za pomocą igły ***

*** Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia potrawy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o