Ciasto biedronka


Ciasto biedronka

Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

  • Krem śmietankowo-owocowy:

600ml śmietanki kremówki 30-36%

400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce

pół szklanki cukru

4 łyżki żelatyny

1/3 szklanki wody

  • Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa

400ml gorącej wody

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji

1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta

 

 

*** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy ***

*** Obie mąki przesiewamy do masy w kilku partiach i mieszamy delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki ***

*** Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21×26 cm ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Oba blaty nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ***

*** Owoce myjemy, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok ***

*** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia ***

*** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące.  Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy ***

*** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! ***

*** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego krem owocowy ***

*** W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka i układamy go delikatnie na kremie ***

*** Całość smarujemy równomiernie pozostałą ubitą śmietanką ***

*** Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi omijając wykrojone części. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Galaretkę truskawkową zalewamy 400ml gorącej wody, dokładnie mieszamy , studzimy i przekładamy do lodówki aby zaczęła tężeć ***

*** Dziurki w cieście wypełniamy tężejącą galaretką ***

*** W każdej dziurce układamy po kilka jagód lub borówek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3.8 5 votes
Article Rating

Leave a Reply

7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
10 miesięcy temu

Ciasto wygląda obłędnie mam pytanie czy przetrwa w ciepłe dni? Można go postawić na stół czy raczej się rozpływa?

Marcin Stańczak
Marcin Stańczak
11 miesięcy temu

Jeśli bym zrobił to ciasto z tego bloga to na 100% bym tu skomentował,że zarąbiste jest bo zawsze tak robię gdy korzystam z blogów i coś mi wyjdzie a robię to dość rzadko więc bym pamiętał bo jak mówiłem głównie korzystam co ludzie na fejsie udostępniają.

Marcin Stańczak
Marcin Stańczak
11 miesięcy temu

Pierwszy raz jestem na tym blogu.I owszem widziałem takie ciasta ale nie z owocami które robiłem.Chyba,że ktoś gdzieś skopiował ten przepis i wstawił(korzystam głównie z przepisów wstawianych na grupach fejsbukowych,gdzie często nie ma autora przepisu i jego ustalenie jest niemożliwe)Moje zaskoczenie było bardzo ogromne gdy zobaczyłem to ciasto w internecie bo nigdy identyczengo nie widziałem a widziałem przepis z innymi owocami i z takiego korzystałem tylko w swoim zamieniłem owoce na inne.I widziałem ciasta ale bez kremu z posypką kokosową a pamiętam jak dziś bo sam głównie zjadam swoje ciasta,że kombinowałem co zrobić żeby biszkopt nie wysechł za szybko i… Czytaj więcej »

Marcin Stańczak
Marcin Stańczak
11 miesięcy temu

Wspaniale odwzorowane ciasto z mojego autorskiego przepisu.Szkoda,że nie ma o tym słowa skąd inspiracja 😛 :-)))

Iwa
Iwa
1 rok temu

Wyglada obłędnie!