Ciasto biedronka


Ciasto biedronka

Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

  • Krem śmietankowo-owocowy:

600ml śmietanki kremówki 30-36%

400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce

pół szklanki cukru

4 łyżki żelatyny

1/3 szklanki wody

  • Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa

400ml gorącej wody

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji

1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta

 

 

*** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy ***

*** Obie mąki przesiewamy do masy w kilku partiach i mieszamy delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki ***

*** Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21×26 cm ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Oba blaty nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ***

*** Owoce myjemy, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok ***

*** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia ***

*** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące.  Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy ***

*** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! ***

*** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego krem owocowy ***

*** W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka i układamy go delikatnie na kremie ***

*** Całość smarujemy równomiernie pozostałą ubitą śmietanką ***

*** Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi omijając wykrojone części. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Galaretkę truskawkową zalewamy 400ml gorącej wody, dokładnie mieszamy , studzimy i przekładamy do lodówki aby zaczęła tężeć ***

*** Dziurki w cieście wypełniamy tężejącą galaretką ***

*** W każdej dziurce układamy po kilka jagód lub borówek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o