Roladki drobiowe z kremowym nadzieniem porowym


Roladki drobiowe z kremowym nadzieniem porowym

Roladki z kurczaka faszerowane porem, kukurydzą i serkiem śmietankowym oraz duszone w aromatycznym sosie. Pyszne danie na codzienny obiad jak i na niedzielne spotkanie rodzinne.

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette)

1 mały por lub pół dużego

pół szklanki kukurydzy konserwowej

300ml bulionu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

pół szklanki mąki

Przyprawy: sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki ***

*** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***

*** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i jeszcze chwilę przesmażamy. Studzimy ***

*** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety ***

*** Płaty mięsa oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego ***

*** Nakładamy pełną łyżkę farszu porowo-kukurydzianego ***

*** Mięso zwijamy w roladki ***

*** Obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, aby powstały zgrabne rolady ***

*** Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiany kolor z każdej strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować ***

 

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o