Racuszki na jogurcie z owocami


Racuszki na jogurcie z owocami

Puszyste, wilgotne i mięciutkie placuszki jogurtowe z truskawkami i borówkami. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez potrzeby użycia miksera. Racuszki są przepyszne od razu po usmażeniu, ale odgrzewane też super smakują. Polecam!

 

 

Składniki:

200g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżki oleju

2 łyżki cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

olej do smażenia

owoce: truskawki i borówki  – po garści

 

 

 

*** W miseczce mieszamy jogurt z jajkami, cukrem i olejem ***

*** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia się składników na jednolitą masę ***

*** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Na każdym placku układamy owoce: po dwa plasterki truskawek i po 2-4 borówki ***

*** Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony). Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo z bitą śmietaną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość
Ania

Można zastąpić mąkę inną? Np. ziemniaczaną czy kukurydzianą?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Jak Pani to robi ze truskawki po smażenie są nadal takie czerwone?