Tort Czarny Las


Tort Czarny Las

Efektowny i baaardzo smaczny torcik Czarny Las zwany też często tortem Szwarcwaldzkim. Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy oraz wiśnie to wprost idealne połączenie smakowe. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Frużelina wiśniowa:

1 litrowy słoik wiśni w kompocie

(lub 0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru)

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Krem śmietankowy:

800ml śmietany kremówki 30%

5 łyżek cukru pudru

1/4 szklanki gorącej wody

4 łyżeczki żelatyny

szczypta soli

  • Poncz do nasączenia biszkoptu:

1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny)

opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka

  • Do dekoracji:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy blaty ***

*** Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy pół szklanki kompotu (lub wodę i cukier jeśli używamy wiśni świeżych albo mrożonych). Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy. Krem śmietankowy dzielimy na trzy części ***

*** Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat pokrywamy jedną częścią kremu ***

*** Całość przykrywamy drugim blatem, na którym wykładamy frużelinę wiśniową ( 2-3 łyżki frużeliny odkładamy do dekoracji ciasta) ***

*** Na wiśnie wykładamy drugą część kremu ***

*** Na kremie układamy trzeci blat ciasta. Całość pokrywamy kremem śmietankowym, wygładzamy ***

*** Ciasto przyozdabiamy (boki i górę) startą czekoladą oraz kremem śmietankowym ***

*** Na szczycie tortu wykładamy frużelinę wiśniową ***

*** Całość możemy jeszcze przyozdobić listkiem mięty 😉 ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
okularnicawkapciach
Gość

idealny tort!