Kruche ciasto z bezą i rabarbarem


Kruche ciasto z bezą i rabarbarem

Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają, gdyż słodką bezę świetnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru wymieszanego z konfiturą malinową.

 

 

Składniki:

  • Kruchy spód:

4 żółtka jaj

200g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

200g zimnego masła

50g cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Nadzienie:

500g rabarbaru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

ok. 150g konfitury malinowej

2 łyżki kaszki manny

  • Beza:

4 białka

szczypta soli

200g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki płatków migdałowych

  • Dodatkowo:

1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej do obsypania foremki

 

 

 

*** Przygotowujemy spod: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto ***

*** Tortownicę lub foremką (moja ma średnicę 26cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ***

*** Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę. Widelcem nakłuwamy ciasto w wielu miejscach ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C w opcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy przez 20 minut ***

*** Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w centymetrowe kawałki i przekładamy do miski ***

*** Rabarbar obsypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy konfiturę malinową i ponownie mieszamy ***

*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez pół minuty ***

*** Podpieczony spód obsypujemy kaszką manną ***

*** Następnie na spód wykładamy rabarbar ***

*** Na wierzch wykładamy pianę z białek i obsypujemy płatkami migdałowymi ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C w opcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 60’C, włączamy termoobieg i suszymy bezę w ten sposób przez 25 minut ***

*** Ciasto wyjmujemy z piekarnika i już możemy kroić ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ratunku goście niedługo przychodzą a moja beza z wierzchu jest chrupiąca w środku zupełnie surowa. Ponieważ nie mam funkcji termoobiegu w piekarniku piekłam najpierw zgodnie z przepisem 20 min w 170stC a potem 100stC Góra dół. Czy mogę uratować jeszcze ciasto?

Klaudi
Gość
Klaudi

A czy rabarbar można zastąpić prażonymi jabłkami?