Ciasto na maślance z truskawkami


Ciasto na maślance z truskawkami

Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach!

 

 

Składniki:

3 jajka

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

100g masła

1 szklanka cukru

1 szklanka maślanki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

ok. 200g truskawek

  • Dodatkowo:

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Masło rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia. Jajka ubijamy wraz cukrem na puszystą masę, dodajemy maślankę oraz masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty ***

*** Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta masa ***

*** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę – moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów ***

*** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki ***

*** Plasterki truskawek wykładamy równomiernie na cieście ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ja robiłam z mrożonych truskawek, wcześniej je odmroziłam, z soku zrobiłam kompot truskawkowy a owoce ułożyłam na placu. Lekki, puszysty, smaczny, nie za słodki po prostu w sam raz. Szybko zniknął, jeszcze go upiekę nie raz. Pozdrawiam

Elżbieta
Gość
Elżbieta

Czy mogą być mrożone truskawki?