Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - A1B80682 5431 40D6 AF1F B77F49B4B7A2

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu oraz przepyszny deser. Miękka beza z delikatną, chrupiącą skórką wypełniona bitą śmietaną i owocami. Świetny pomysł na wykorzystanie białek. Coś pysznego!

 

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - 77AC96C7 59CB 455C AE2B 6B726AC6BA35

 

Składniki:

  • Beza:

4 białka

230g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

1 śmietan fix

ok 350g owoców (u mnie truskawki i borówki)

2-3 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

1 łyżka oleju do wysmarowania blachy

 

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - A2BBC092 B8F0 4E92 B31C 8FD017DA8FF4

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - 164B1998 4C44 4FCB 9ACD DB6E50D9B210

*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - C36C040C 5543 4A5B B27C 02D93F7A56D3

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - F1D9EC4C 17D2 4167 868E 30888617EF55

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - DC804C59 0955 47C4 AE0B 552393582638

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - F300E2C3 3EB6 454D A033 764ADD7ACD30

*** Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem oraz cukrem pudrem – do smaku (uwaga! beza jest mocno słodka, więc lepiej nie słodzić zbyt mocno śmietanki) ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - BF55DD9F E8B6 4A0B 946A 24A10DECBE91 e1554881036416

*** Śmietanę wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło. Jedną łyżkę śmietanki odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - C1C776EF FA79 4784 83C8 99F5907F2AE0

*** Owoce myjemy, osuszamy, większe kroimy w kostkę i wykładamy równomiernie na śmietanie ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - 63293DDE A7B6 4D14 8093 685FA55A8FCB

*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu ze śmietanką). Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostawioną śmietanką, aby można przykleić na nią ozdobnie owoce ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - 2224F1A3 B0A6 4D1A 9C1E 84250E7087F6

*** Następnie na roladzie układamy umyte i osuszone owoce ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - A1CA27DD 84D4 4A58 A7A2 266A9B5C4454

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni ***

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - A1B80682 5431 40D6 AF1F B77F49B4B7A2

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - 77AC96C7 59CB 455C AE2B 6B726AC6BA35

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - IMG 2028

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - IMG 1742

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - IMG 3770

Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

4 komentarze do “Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Nie, rolada jest chrupiąca z zewnątrz ale i elastyczna dzięki temu, że jest dość krótko pieczona. Zwija się bez problemu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry