Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem


Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem

Mięsno warzywna galaretka to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nam zarówno świąteczny jak i imprezowy stół. Danie możemy wykonać w specjalnej plastikowej foremce z kominem lub w foremce do babki albo zwykłej misce. Galart zazwyczaj podawany jest z sokiem z cytryny (lub octem) oraz świeżym pieczywem.

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa (u mnie 2 udka z kurczaka oraz łopatka wieprzowa)

2 jajka

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

kawałek pora

3 ziela angielskie

2 liście laurowe

4 ziarenka pieprzu

żelatyna

mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka)

natka pietruszki

sól, sok z cytryny, granulowany czosnek

1 łyżka oleju

 

 

*** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wywar doprawiamy do smaku solą ***

*** Kiedy mięso i warzywa są miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy przez sitko wyłożone gazą aby był klarowny. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę (ilość żelatyny zależy ilości wywaru i zaleceń producenta żelatyny, które znajdziemy na opakowaniu). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy delikatnie do smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia ***

*** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na ćwiartki ***

*** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę ***

*** Foremkę lub miseczkę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju ***

*** Na dnie foremki układamy ćwiartki jajek – żółtkiem do dołu ***

*** Na jajkach układamy połowę warzyw z puszki (możemy również wyłożyć trochę pokrojonych gotowanych warzyw). Całość zalewamy ostudzonym wywarem z żelatyną. Wlewamy taką ilość wywaru aby był on 2 milimetry ponad składnikami. Foremkę wkładamy do lodówki aby galaretka stężała ***

*** Gdy pierwsza warstwa zastygnie wykładamy połowę pokrojonego mięsa, zalewamy żelatyną (także 2 milimetry powyżej składników) i ponownie wkładamy do lodówki aby stężało ***

*** Następnie układamy kolejną warstwę warzyw (warzywa z puszki oraz gotowane), zalewamy wywarem i wkładamy ponownie do lodówki aby żelatyna dobrze zastygła ***

*** Następnie wykładamy resztę mięsa, zalewamy do pełna żelatyną i odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby całość dobrze stężała ***

*** Jeżeli byłby problem z wyjęciem galartu, foremkę można włożyć na chwileczkę do ciepłej wody ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE