Domowe kiełki ze słoika


Domowe kiełki ze słoika

Świetny i prosty pomysł na urozmaicenie codziennej diety. Kiełki dostarczają naszemu organizmowi niesamowite ilości witamin, wartości odżywczych i mikroelementów. Dodatkowo pomagają regulować trawienie, wspomagają metabolizm, zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i działają antynowotworowo! A do tego… mają dobry wpływ na cerę, włosy, paznokcie, zęby i wzmacniają kości. To jeszcze nie koniec, spożywanie świeżych kiełków poprawia samopoczucie, co może bardzo się nam przydać w okresie przesilenia wiosennego. Jednym słowem zdrowotna bomba witaminowa, która powinna stać się codziennym dodatkiem do zbilansowanej diety.

Wyhodowanie domowych kiełków jest bardzo proste. Wystarczy namoczyć nasionka, przełożyć do słoika i przelewać wodą minimum dwa razy dziennie, odłożyć, a roślinki sobie rosną. Po 4-5 dniach możemy już zajadać się świeżymi, zielonymi kiełkami.

Kiełki możemy podawać jako smaczny dodatek do kanapek, sałatek, surówek, past, zup, serków, sosów, ziemniaków itp. Smacznego!

 

 

Składniki:

1 opakowanie mieszanki na kiełki

1 litrowy słoik

kawałek gazy

gumka recepturka

miseczka

woda

 

 

 

***Gotową mieszankę kiełków kupiłam w markecie, do wyboru była mieszanka delikatna i pikantna. Cena mieszanki to około 2-3 złote. Z jednego opakowania uzyskamy cały słoik kiełków ***

*** Pierwszego dnia kiełki wsypujemy do miseczki lub słoika i zalewamy wodą. Nasiona moczymy przez 4-6 godzin. Należy użyć przegotowanej chłodnej wody ***

*** Po tym czasie nasionka przerzucamy na sitko i płuczemy, a następnie przekładamy do słoika. Słoik zakrywamy gazą, którą przymocowujmy gumką ***

*** Słoik wkładamy do miseczki DO GÓRY DNEM pod kątem tak aby mogła z niego wyciekać woda i do środka dostawało się powietrze. Gazy ze słoika nie zdejmujemy. Dwa – trzy lub cztery razy dziennie (co najmniej rano i wieczorem) słoik zalewamy wodą – przez gazę, i tak samo wodę wylewamy. Czynność powtarzamy codziennie przez kolejne 4-6 dni, w zależności od wielkości nasionek. Za każdym razem słoik odkładamy do miseczki pod kątem i odstawiamy kiełkujące nasiona w nienasłonecznionym miejscu, w temperaturze pokojowej. U mnie stały na blacie kuchennym, nie przy oknie ***

  • DZIEŃ 1

  • DZIEŃ 2

  • DZIEŃ 3

  • DZIEŃ 4

  • DZIEŃ 5

*** Po kilku dniach gdy słoik zapełni się kiełkami, które osiągnęły około 3 mm długości, możemy wyjąć je i wypłukać. W tym celu przekładamy kiełki do dużej miski i zalewamy wodą. Wypłukujemy z kiełków nasionka, które uniosą się na powierzchni wody i z łatwością możemy zebrać je sitkiem ***

*** Wypłukane kiełki odsączamy z wody i przechowujemy w lodówce do 7 dni ***

*** Kiełki możemy podawać jako smaczny dodatek do kanapek, sałatek, surówek, past, zup, serków, sosów, ziemniaków itp. ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE