Ciasto cheeseburger
Dziś polecam sycącą i bardzo smaczną zapiekankę z ciasta drożdżowego, która smakiem i wyglądem bardzo przypomina znane i lubiane cheeseburgery. Do potrawy polecam podać domowy sos czosnkowy, na który przepis znajdziecie poniżej. Mojego wielkiego burgera upiekłam w tortownicy o średnicy 24 centymetry.
Składniki:
- Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
250ml ciepłej wody (nie gorącej!)
25g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
- Farsz:
0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz
3-4 ogórki konserwowe
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki musztardy
2-3 łyżki ketchupu
20dkg startego sera żółtego
- Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
garść sezamu
*** Do miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy ***
*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż straci surowy kolor ***
*** Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę ***
*** Farsz mięsny przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przekładamy do miseczki i studzimy ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie nierówne części – większą i mniejszą ***
*** Dno tortownicy o średnicę 24 centymetry wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem ***
*** Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki tortownicy ***
*** Na ciasto wykładamy usmażone i ostudzone mięso, które następnie z wierzchu smarujemy musztardą ***
*** Na mięso wykładamy połowę startego żółtego sera. Na ser pokrojone w plasterki ogórki oraz połówki pomidorków koktajlowych ***
*** Na wierzchu wykładamy resztę startego żółtego sera i polewamy ketchupem ***
*** Drugą, mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i wykładamy na wierzch ciasta. Brzegi łączymy ze sobą. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypujemy sezamem ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 30 minut ***
*** Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na kawałki i podajemy z ulubionym sosem – u mnie domowy sos czosnkowy – przepis znajdziecie TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Pyszne . Wszystko wg przepisu
Witam . proszę o podpowiedź.czy mogę dzień wcześniej zrobić ciasto i lekko podpiec.?
Witam, obawiam się, że ciasta nie da się wcześniej lekko podpiec bo pewnie będzie surowe w środku. Najlepiej zrobić na świeżo.
Witam . proszę o podpowiedź.czy mogę dzień wcześniej zrobić ciasto i lekko podpiec.?ciasto cheeseburger