Gulasz myśliwski z kurczakiem


Gulasz myśliwski z kurczakiem

Aromatyczny i wyrazisty w smaku sos z mięsem drobiowym, wędzoną kiełbasą, cebulą, grzybami i kiszonymi ogórkami. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Potrawę możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg podudzia z kurczaka (bez skóry i kości)

1 cebula

1 wędzona kiełbasa

2 ząbki czosnku

kilka suszonych grzybów

2 ogórki kiszone

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki – do zagęszczenia sosu

Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie (2 kulki), 1 liść laurowy, majeranek, papryka mielona – słodka i ostra

olej do smażenia

 

 

 

*** Suszone grzyby zalewamy 300ml  gorącej wody i odkładamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy przyprawami ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy mięso, do momentu, aż straci surowy kolor ***

*** Kiełbasę, cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa ***

*** Całość podsmażamy przez około 1 minutę ciągle mieszając ***

*** Na patelnie wlewamy wodę w której moczyły się grzyby, oraz dodajemy grzyby, pokrojone w kostkę ogórki, liść laurowy i ziele angielskie ***

*** Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut ***

*** Po tym czasie gulasz zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody i doprawiamy do smaku jeżeli zachodzi taka potrzeba ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE