Kolorowe deserki truskawkowe


Deserki truskawkowe

Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka chwil aby cieszyć się pysznym i pięknym deserkiem, którym z pewnością zaskoczymy wszystkich gości.

 

 

Składniki:

  • Warstwa jogurtowa:

150ml mleka

400g gęstego jogurtu naturalnego

2-4 łyżki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki żelatyny

  • Galaretka i pianka truskawkowa:

1 galaretka truskawkowa

1,5 szklanki gorącej wody

kolka świeżych lub mrożonych truskawek (opcjonalnie)

100ml śmietanki kremówki

  • Dodatkowo:

świeże owoce do dekoracji

 

 

 

*** Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1,5 szklanki) i odkładamy do wystudzenia ***

*** Zimną galaretkę przelewamy do wysokich szklanek – do każdej szklanki po kilka łyżek – resztę galaretki zostawiamy na później. Aby uzyskać skośny efekt zastygnięcia należy szklankę podczas nakładania galaretki cały czas trzymać przechyloną i w takiej samej pozycji wstawić ją do lodówki. Najlepiej szklanki o coś oprzeć lub umieścić je  w foremce do babeczek (tak jak na moim zdjęciu). Do galaretki można włożyć dodatkowo owoce – u mnie mrożone truskawki ***

*** Gdy galaretka stężeje powinna być ukośnie zastygnięta – jak na zdjęciu ***

*** Następnie przygotowujemy warstwę jogurtową: podgrzewamy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimny jogurt oraz cukier puder – do smaku. Dokładnie mieszamy ***

*** Szklanki z galaretką ponownie opieramy lub wkładamy do foremek ale tym razem o drugi bok. Do szklanek nalewamy połowę masy jogurtowej i wkładamy do lodówki aby stężała ***

*** Gdy masa jogurtowa stężeje przygotowujemy mus truskawkowy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 100ml zimnej, rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy ***

*** Szklanki układamy ponownie na przeciwny bok niż poprzednio i zalewamy musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki, aby mus stężał ***

*** Kolejno tak samo postępujemy z następną warstwą galaretki oraz warstwą jogurtową ***

*** Przed podaniem desery przyozdabiamy świeżymi owocami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o