Kurczak pieczony na ryżu z warzywami


Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Obiad jednogarnkowy, który praktycznie robi się sam. Przygotowanie dania zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy przyprawić mięso, wsypać ryż oraz warzywa do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem, ułożyć mięso i piec. W ten o to prosty i szybki sposób uzyskamy pyszny i bardzo efektownie wyglądający obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

3 nogi kurczaka

200g ryżu (użyłam ryżu brązowego)

1 opakowanie (ok 400g) mrożonej mieszanki ulubionych warzyw (użyłam mieszanki z marchewką, groszkiem,brokułem, kalafiorem, papryką), można też użyć świeżych warzyw

0,5 litra gorącego bulionu warzywnego

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany (lub gotowa przyprawa do kurczaka)

masło do posmarowania formy

 

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Dobrze jest odłożyć mięso do lodówki na kilka godzin aby przeszło przyprawami ***

*** Do wysmarowanego masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( nie ugotowany! ) ***

*** Na ryż wykładamy warzywa ***

*** Całość zalewamy gorącym bulionem ***

*** Na wierzchu układamy przyprawione wcześniej nogi z kurczaka ***

*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia) przez 1 -1,5 godziny – do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie (sprawdzamy widelcem lub patyczkiem) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Kurczak pieczony na ryżu z warzywami