Piankowiec bezowy z malinami


Piankowiec bezowy z malinami

Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków 😉 Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód:

100g zimnego masła

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

1 żółtko

  • Frużelina malinowa:

0,5kg malin (mogą być mrożone)

50g cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • Pianka bezowa:

7 białek

7 łyżek drobnego cukru

 

 

*** Wykonujemy spód: wszystkie składniki zagniatamy razem ***

*** Ciastem wykładamy spód tortownicy (moja ma średnicę 22 cm), tworząc mały rant po bokach.  Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny ***

*** Po tym czasie spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175’C przez około 25 minut – do zrumienienia. Studzimy ***

*** W międzyczasie przygotowujemy frużelinę: maliny zasypujemy cukrem (jeżeli używamy mrożonych to wcześniej je rozmrażamy) i gotujemy, aż płyn odparuje i powstanie gęsty dżem. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Frużelinę wykładamy na podpieczony spód ciasta ***

*** Przygotowujemy bezową piankę: białka ubijamy na sztywno (uważając aby ich nie przebić – ubijamy tyko do momentu, aż piana zrobi się sztywna), następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy – do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca ***

*** Pianę wykładamy równomiernie na spód z frużeliną ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 12 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto (nie otwierając drzwiczek) przez kolejne 12 minut . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam także:

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o