Zupa meksykańska z indykiem


Zupa meksykańska z indykiem

Gęsta, pożywna i przepyszna zupa z dodatkiem mięsa z indyka, kukurydzy, papryki i czerwonej fasoli. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam!

 

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa z indyka (użyłam udźca z indyka)

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczka mielonego chilli

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 mała papryczka chilli

1 szklanka passaty pomidorowej

1 puszka kukurydzy konserwowej

1 puszka czerwonej fasoli

ok 5 szklanek bulionu (wywaru)

sól, pieprz

 

 

*** Mięso myjemy, osuszam, kroimy w kostkę i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem  ***

*** W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, carry oraz chilli w proszku ***

*** Mięso obtaczamy w przygotowanej panierce mącznej i smażymy na łyżce oleju w dużym garnku. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, mieszamy i smażymy, aż mięso straci surowy kolor, a cebula się zeszkli ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy razem z odsączoną z zalewy kukurydzą. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut ***

*** Następnie dodajemy czerwoną fasolę oraz passate pomidorową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut ***

*** Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
okularnicawkapciach
Gość

uwielbiam ją zimową porą:)