Dorsz pieczony z warzywami


Dorsz pieczony z warzywami

Smaczny, zdrowy i kolorowy obiad, który może być także fit potrawą dla osób będących na diecie. Soczysty dorsz pieczony z warzywami to ciekawy pomysł na szybkie, proste i aromatyczne danie. Polecam!

 

 

 

Składniki:

300g filetów z dorsza (użyłam polędwiczki)

przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – szczypta, ulubione zioła (świeże lub suszone)

oliwa – około 1-2 łyżki

1 papryka – użyłam żółtej i czerwonej

1 niewielka cukinia

garść pomidorków koktajlowych

pół brokuła (użyłam mrożonego)

kilka plasterków cytryny

 

 

 

*** Rybę kroimy na kawałki, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z jednej strony obsypujemy delikatnie słodką papryką oraz szczyptą ostrej papryki i odstawiamy na około 20-30 minut ***

*** Po tym czasie rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy oliwą ***

*** Między rybę układamy pokrojone na średniej wielkości kawałki warzywa. Obsypujemy ulubionymi ziołami. Na rybie układamy plasterki cytryny ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***

*** Rybę podajemy polaną sosem, który się wytworzył podczas pieczenia ***

*** Do takiego obiadu możemy przygotować pieczone ziemniaczki, które upieczemy w piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ ***

Ziemniaki podane na talerzu

*** Do ryby możemy także przygotować sos cytrynowy PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

3
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

a jak to piec z tymi ziemniakami? Ziemniaki potrzebują 40min i 200 stopni. Najpierw wstawić ziemniaki, a po 20min do 200stopni rybę? Zmniejszyć wtedy stopnie do 180 czy zostawić 200? Przepraszam za może aż za bardzo oczywiste pytania, ale piec jeszcze za bardzo nie umiem

Ania
Gość
Ania

Czy zamrożona rybę najpierw rozmrażamy?