Dorsz pieczony z warzywami


Dorsz pieczony z warzywami

Smaczny, zdrowy i kolorowy obiad, który może być także fit potrawą dla osób będących na diecie. Soczysty dorsz pieczony z warzywami to ciekawy pomysł na szybkie, proste i aromatyczne danie. Polecam!

 

 

 

Składniki:

300g filetów z dorsza (użyłam polędwiczki)

przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – szczypta, ulubione zioła (świeże lub suszone)

oliwa – około 1-2 łyżki

1 papryka – użyłam żółtej i czerwonej

1 niewielka cukinia

garść pomidorków koktajlowych

pół brokuła (użyłam mrożonego)

kilka plasterków cytryny

 

 

 

*** Rybę kroimy na kawałki, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z jednej strony obsypujemy delikatnie słodką papryką oraz szczyptą ostrej papryki i odstawiamy na około 20-30 minut ***

*** Po tym czasie rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy oliwą ***

*** Między rybę układamy pokrojone na średniej wielkości kawałki warzywa. Obsypujemy ulubionymi ziołami. Na rybie układamy plasterki cytryny ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***

*** Rybę podajemy polaną sosem, który się wytworzył podczas pieczenia ***

*** Do takiego obiadu możemy przygotować pieczone ziemniaczki, które upieczemy w piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ ***

Ziemniaki podane na talerzu

*** Do ryby możemy także przygotować sos cytrynowy PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

2
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość
Ania

Czy zamrożona rybę najpierw rozmrażamy?