Babeczki na białkach


Babeczki na białkach

Karnawał to czas pieczenia pączków i faworków. Często jednak ich przepisy zakładają użycie samych żółtek i wówczas zostają nam niewykorzystane białka. Dziś zatem podsyłam Wam ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam.  Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Składniki:

5 białek

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

300g mąki pszennej

100ml oleju

100ml mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki owoców – świeżych lub mrożonych (użyłam mrożonych malin)

Opcjonalnie: polewa czekoladowa (gorzka czekolada + mleka)

 

 

 

*** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Do piany stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści. Cały czas miksując dolewamy olej i mleko. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (wyszło mi 12 sztuk) ***

*** Na wierzchu babeczek układamy owoce (u mnie mrożone maliny) ***

*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***

*** Babeczki studzimy i możemy polać polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada wymieszana z 1/3 szklanki mleka) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam także:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o