Kapucynek – ciasto bez pieczenia


Kapucynek

Bardzo smaczne i bardzo efektowne ciasto nie wymagaj膮ce pieczenia 馃檪 Polecam!

 

 

Sk艂adniki:

Herbatniki kakaowe – ok 25 sztuk

ptasie mleczko – ok 22 sztuki

  • Masa orzechowo-czekoladowa:

150g sch艂odzonego serka kremowego typu philadelphia

200g nutelli w temperaturze pokojowej

150g sch艂odzonej 艣mietanki krem贸wki

2 艂y偶ki 偶elatyny

30ml wrz膮tku

ok 50g orzech贸w laskowych

  • Masa 艣mietankowa:

2 opakowania „艢nie偶ki”

400ml mleka

2 przezroczyste galaretki

2 szklanki wrz膮tku

  • Polewa czekoladowa:

1 czekolada deserowa + ok 10 艂y偶ek mleka

1/2 bia艂ej czekolady + ok 5 艂y偶ki mleka

 

 

 

*** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wyk艂adamy herbatnikami ***

*** Przygotowujemy mas臋 czekoladowo-orzechow膮: 偶elatyn臋 rozpuszczamy we wrz膮tku i odstawiamy do przestudzenia.聽 艢mietan臋 krem贸wk臋 ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon膮 偶elatyn臋, mieszamy ***

*** Kremowy serek miksujemy z nutell膮, do momentu, a偶 sk艂adniki ca艂kowicie si臋 po艂膮cz膮 ***

*** Orzechy drobno siekamy ***

*** Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubit膮 艣mietan臋 i dok艂adnie mieszamy. Nast臋pnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i ca艂o艣膰 wyk艂adamy na sp贸d z herbatnik贸w ***

*** Na masie uk艂adamy w rz臋dach ptasie mleczko rogiem do do艂u, jedno za drugim. Ca艂o艣膰 wk艂adamy do lod贸wki ***

*** Przygotowujemy mas臋 艣mietankow膮: galaretki rozpuszczamy we wrz膮tku (2 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia ***

*** Gdy galaretki wystygn膮 i zaczn膮 t臋偶e膰 ubijamy 艣nie偶ki z mlekiem wed艂ug przepisu na opakowaniu. Do ubitej 艣mietany dodajemy galaretki i dok艂adnie mieszamy ***

*** Mas臋 delikatnie wylewamy na ptasie mleczko ***

*** Na masie uk艂adamy warstw臋 herbatnik贸w ***

*** Wykonujemy polew臋: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekolad臋 i dok艂adnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekolad臋 wylewamy na wierzch ciasta i dok艂adnie rozprowadzamy za pomoc膮 艂y偶ki ***

*** Aby uzyska膰 efekt wzork贸w, musimy w drugim garnuszku rozpu艣ci膰 p贸艂 tabliczki bia艂ej czekolady z mlekiem. Nast臋pnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy 艂y偶k膮 jasn膮 polew臋 w tzw. szlaczek ***

*** Za pomoc膮 patyczka (takiego do szasz艂yk贸w) zaci膮gamy przez ca艂膮 d艂ugo艣膰 aby rozmaza膰 troch臋 po艂o偶ony ju偶 zygzak. Ca艂膮 鈥瀘peracje鈥 trzeba wykona膰 gdy czekolady s膮 jeszcze ciep艂e gdy偶 polewa do艣膰 szybko zastyga i w贸wczas ju偶 wzorek nam nie wyjdzie ***

*** Ciasto wk艂adamy do lod贸wki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej ca艂膮 noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam r贸wnie偶:

  • IMPREZOWE HITY! POMYS艁Y NA PRZEK膭SKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o