Pyszne paszteciki drożdżowe


Paszteciki drożdżowe

Pyszne domowe paszteciki drożdżowe z dużą ilością farszu, które idealnie pasują jako przekąska do gorącego,czerwonego barszczyku. Moje paszteciki nadziałam kapustą i grzybami, ale równie dobrze możecie użyć innego dowolnego farszu np. mięsnego. Paszteciki drożdżowe można zrobić wcześniej i zamrozić (już upieczone), a następnie wyjmować porcjami w razie potrzeby. Aby je rozmrozić możemy ponownie włożyć je na chwilę do piekarnika lub poukładać na patelni i podgrzewać pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez kilka minut.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki

15g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

pół szklanki mleka

1 jajko

40g masła

  • Dodatkowo:

Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ

1 białko jajka – do posmarowania ciasta

sezam do posypania pasztecików

 

 

*** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy ***

Farsz do pasztecików

*** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia ***

*** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz stopionego masła) wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy tłuszcz i ponownie wyrabiamy ***

*** Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta grubości około 0,5 cm ***

*** Na środku rozwałkowanego ciasta wzdłuż wykładamy farsz, pozostawiając po bokach kilka centymetrów wolnego miejsca ***

*** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy ***

*** Ciasto odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***

*** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem ***

*** Wałeczki ciasta kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na każdym paszteciku wykonujemy po dwa poprzeczne nacięcia. Całość posypujemy z wierzchu sezamem ***

*** Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika (góra – dół) i pieczemy na złoty kolor przez około 25 – 30 minut ***

*** Paszteciki wspaniale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE