Paszteciki drożdżowe
Pyszne domowe paszteciki drożdżowe z dużą ilością farszu, które idealnie pasują jako przekąska do gorącego,czerwonego barszczyku. Moje paszteciki nadziałam kapustą i grzybami, ale równie dobrze możecie użyć innego dowolnego farszu np. mięsnego. Paszteciki drożdżowe można zrobić wcześniej i zamrozić (już upieczone), a następnie wyjmować porcjami w razie potrzeby. Aby je rozmrozić możemy ponownie włożyć je na chwilę do piekarnika lub poukładać na patelni i podgrzewać pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez kilka minut.
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
pół szklanki mleka
1 jajko
40g masła
- Dodatkowo:
Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ
1 białko jajka – do posmarowania ciasta
sezam do posypania pasztecików
*** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy ***
*** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia ***
*** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz stopionego masła) wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy tłuszcz i ponownie wyrabiamy ***
*** Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***
*** Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta grubości około 0,5 cm ***
*** Na środku rozwałkowanego ciasta wzdłuż wykładamy farsz, pozostawiając po bokach kilka centymetrów wolnego miejsca ***
*** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy ***
*** Ciasto odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ***
*** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Wałeczki ciasta kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na każdym paszteciku wykonujemy po dwa poprzeczne nacięcia. Całość posypujemy z wierzchu sezamem ***
*** Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180’C piekarnika (góra – dół) i pieczemy na złoty kolor przez około 25 – 30 minut ***
*** Paszteciki wspaniale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ