Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa


Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa

Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono zwarte i soczyste. Wcześniej należy je jednak zamarynować na minimum 5 dni. Przygotowany w ten sposób schab jest mięciutki, aromatyczny i zachowuje swoją soczystość. Do przygotowania mojej domowej wędliny użyłam soli peklowej, wiem jednak (choć osobiście tego nie sprawdziłam), że możemy ją  zastąpić solą himalajską, która jest zdrowsza. Wszystko zależy od tego czy zależy nam na różowym kolorze, który uzyskujemy dzięki soli peklującej, natomiast po użyciu soli himalajskiej kolor mięsa jest szary.

 

 

Składniki:

ok 1,5 kg schabu bez kości

45 g soli peklowej  (lub soli himalajskiej)

4 ząbki czosnku

3 łyżki ostrej mielonej papryki

2 łyżki słodkiej papryki

3 kulki pieprzu

3 kulki ziela angielskiego

1 liść laurowy

1 łyżka cukru

sznurek lub siatka wędliniarska

około 2 litry wody – z kranu

1 łyżka oleju

 

 

*** Schab myjemy, osuszamy i obcinamy ze wszystkich błon i tłuszczy ***

*** Do garnka wlewamy wodę. W wodzie rozpuszczamy sól, wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz cukier i 2 łyżki ostrej papryki oraz 1 łyżkę słodkiej papryki (po jednej łyżce każdej z papryk zostawiamy na później). Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Do garnka z zalewą wkładamy mięso i całość wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – każdego dnia obracamy schab w zalewie ***

*** Po tym czasie wyciągamy mięso z zalewy i związujemy sznurkiem lub upychamy w siatkę wędliniarską ***

*** Mięso przekładamy na żaroodporną blaszkę i nacieramy olejem, a następnie 1 łyżką słodkiej oraz 1 łyżką ostrej papryki ***

*** Schab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia!) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze przez 70 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystygnięcia. Następnie przekładamy mięso do lodówki i już po kilku godzinach schab jest dobry do spożycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o