Śledzie po włosku


Śledzie po włosku

Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam!

 

 

Składniki:

4 filety śledziowe matiasy

4 suszone pomidory w oleju

8 czarnych oliwek

8 zielonych oliwek

1 ogórek kiszony

pół czerwonej papryki

pół czerwonej cebulki

pół białej cebulki

1 łyżka kaparów

garść rukoli

kilka listków bazylii

opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek

olej rzepakowy lub słonecznikowy

 

*** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki ***

*** Cebulki kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę i suszone pomidory w wąskie paseczki ***

*** W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno ***

*** Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania Wawruch
Gość
Ania Wawruch

Jakiej wielkości słoik?