Śledzie po włosku - 9B58A0FC DEA7 4F14 8B18 4BC1C8B5DCD9

Śledzie po włosku

Śledzie po włosku

Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam!

 

Śledzie po włosku - 9B58A0FC DEA7 4F14 8B18 4BC1C8B5DCD9

 

Składniki:

4 filety śledziowe matiasy

4 suszone pomidory w oleju

8 czarnych oliwek

8 zielonych oliwek

1 ogórek kiszony

pół czerwonej papryki

pół czerwonej cebulki

pół białej cebulki

1 łyżka kaparów

garść rukoli

kilka listków bazylii

opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek

olej rzepakowy lub słonecznikowy

 

*** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki ***

Śledzie po włosku - C8EB8E1A D71A 4250 8CF1 4B9EAC363118

*** Cebulki kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę i suszone pomidory w wąskie paseczki ***

Śledzie po włosku - A6B4DF1C D395 4961 B418 BB23925BE91B

*** W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno ***

Śledzie po włosku - C84772C6 B715 43CC BDC8 7359AEF9B48F

*** Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 dni ***

Śledzie po włosku - 9BB7305C 9091 4B45 AEFA 4A393FB83D64

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Śledzie po włosku - IMG 2392

Śledzie po włosku - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Śledzie po włosku - IMG 1742

Śledzie po włosku - IMG 2175 1

1 komentarz do “Śledzie po włosku”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry