Schab duszony w sosie z whisky i suszonymi śliwkami


Schab w sosie whisky z suszonymi śliwkami

Dziś polecam bardzo smaczny i aromatyczny obiad – kruchy i soczysty schab duszony w sosie z suszonymi śliwkami kalifornijskimi z dodatkiem whisky. Smaki w tej potrawie rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg schabu bez kości

100g suszonych śliwek

1 cebula

30 ml whisky

pół łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz

1/2 szklanki mąki

0,5 litra wrzątku

olej do smażenia

 

 

*** Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut . Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Plastry schabu obtaczamy w mące ***

*** Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron na rumiany kolor ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulkę ***

*** Następnie dokładamy mięso oraz śliwki wraz z wodą w której się moczyły i całość dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około 25 minut ***

*** Do potrawy dodajemy whisky, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym, mieszamy i gotujemy jeszcze bez przykrycia przez około 5 minut. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić łyżką mąki rozrobionej w 1/4 szklanki wody ***

*** Danie możemy podać z duszonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
Powiadom o