Nadziewana karkówka pieczona w kapuście


Nadziewana karkówka pieczona w kapuście

Pyszny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso z karkówki nafaszerowane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką i pieczone na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem 🙂

 

 

Składniki:

ok. 1,3 kg karkówki

1 cebula

10dkg wędzonego boczku

kawałek czerwonej papryki

kawałek żółtej papryki

500g kapusty kiszonej

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól (1 łyżeczka), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka)

 

 

*** Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) ***

*** Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem ***

*** Cebulę oraz boczek kroimy w plasterki ***

*** Następnie mięso faszerujemy boczkiem oraz cebulą ***

*** Papryki kroimy w paseczki ***

*** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę ***

*** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i obkładamy kiszoną kapustą. Całość przykrywamy folią aluminiową ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 15 minut ***

*** Mięso podajemy na kapuście pokrojone w poprzeczne plastry ***

*** Do tak upieczonej karkówki z kapustą polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

14
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pyszne polecam

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Świetny obiadek. Rodzina zachwycona. Gorąco polecam takie mięsko

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Super przepis! Zrobiłam i gościom bardzo smakowało! Piekłam 2 i pół godziny,mięsko było soczyste i w 100% upieczone.

Ania
Gość
Ania

Zrobiłam karkóweczkę na świąteczny obiad, wyszła rewelacyjna – niebo w gębie. Piekłam ok 2 godziny tak jak jest napisane w przepisie. A osoba, która napisała, że po 2,5h miała surowe mięso to chyba zapomniała włączyć piekarnika… 😉

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Witam,niewiem czym wy się zachwycacie ale karczek po 2,5h surowy.Jedynie co to kapusta dobra.

justy
Gość
justy

A można naczynie żaroodporne przykryć pokrywą zamiast folii aluminiowej ?

Erenc
Gość
Erenc

Witam . Piec w piekarniku z termoobiegiem ?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Witam.Zrobilam karkówkę,rewelacja warzywa podkręcają,smak.Ja dodałam jeszcze do kapusty starte jabłko i kilka świeżych śliwek.Wyszlo bardzo pysznie.Dziekuje i pozdrawiam Ola.

Balbina
Gość
Balbina

A ja z zapytaniem czy plukalas kapuste ??

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pomysł na karkowke rewelacja.Musze koniecznie wypróbować,za jednym zamachem cały obiad.Pozdrawiam Ola