Zapiekanka ryżowo-warzywna z kurczakiem
Bardzo smaczny, sycący i kolorowy obiad „jednogarnkowy”z piekarnika. Taka zapiekanka to proste i mało czasochłonne danie, którym naje się cała rodzina. Polecam użyć ryżu basmati, ponieważ zwykły ryż może nam się rozgotować. Wówczas danie już nie będzie tak apetycznie wyglądało. W ciągu godziny pieczenia, ryż spokojnie zmięknie i wchłonie bulion, warzywa idealnie dojdą a mięsko skruszeje i zrumieni się.
Składniki:
5 podudzi kurczaka
250g ryżu basmati
1 opakowanie (ok 500g) mrożonej mieszanki ulubionych warzyw (użyłam mieszanki z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką), można też użyć świeżych warzyw
0,5 litra gorącego bulionu warzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony )
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany
olej do smażenia
masło do wysmarowania formy
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** Po tym czasie kurczaka obsmażamy przez chwilę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia ***
*** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) ***
*** Na ryż wykładamy warzywa i delikatnie mieszamy ***
*** Całość zalewamy gorącym bulionem ***
*** Na wierzchu układamy podsmażone pałki z kurczaka ***
*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 60 minut ***
*** Przed podaniem danie możemy posypać drobno pokrojonym koperkiem lub pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Dodaj komentarz