Torcik meksykański z tortilli


Torcik meksykański z tortilli

Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska z tortillą i mięsem mielonym. Placki tortilli można kupić gotowe lub zrobić samemu według TEGO przepisu.

 

 

Składniki:

500g mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

2 pomidory

1 puszka kukurydzy konserwowej

1 puszka czerwonej fasoli z puszki

przyprawy: sól, pieprz, oregano,  papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru,

30 dkg żółtego sera

pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju do smażenia

6 placków tortilli

 

 

*** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony ***

*** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Podlewamy delikatnie wodą. Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***

*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dzielimy na 3 części. Na dnie tortownicy układamy dwa placki tortilli ***

*** Na placki wykładamy połowę mięsnego farszu ***

*** Farsz posypujemy jedną częścią startego żółtego sera ***

*** Następnie układamy kolejne dwie tortille ***

*** Na tortille wykładamy resztę mięsnego farszu i całość posypujemy kolejną częścią sera ***

*** Na koniec układamy kolejne dwie tortille i posypujemy resztą sera ***

*** Torcik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez około pół godziny ***

*** Po wyjęciu z piekarnika, torcik powinien postać około 20 minut aby się dobrze kroił ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE