Szarlotka na bogato!


Szarlotka na bogato!

Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku. Polecam!

 

 

Składniki na ciasto:

400g mąki pszennej

250g  masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Składniki na warstwę jabłkową:

5 jabłek

1galaretka cytrynowa

1 łyżka soku z cytryny

Składniki na piankę:

5 białek

200g cukru

1 mały cukier waniliowy

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru

125ml oleju

100g malin- mogą być mrożone

100g jagód lub borówek – mogą być mrożone

 

 

*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części ***

*** Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (moja ma wymiary 28/28cm), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180’C ***

*** Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cytrynę oraz trzy łyżki wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając ***

*** Pod koniec wsypujemy galaretkę, mieszamy i całość odkładamy na chwilę do przestudzenia ***

*** Przestudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód ***

*** Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Później powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy ***

*** Na piance układamy maliny i jagody (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) ***

*** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut- do mocnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

1
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

Robiłam to ciasto i jest naprawde pyszne