Zapiekanka gołąbkowa


Zapiekanka gołąbkowa

Coś dla wielbicieli gołąbków tyle, że dziś serwuje je w formie pysznej zapiekanki czyli mniej pracochłonnej wersji tego smakowitego dania obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam!

 

 

Składniki:

800g kapusty (użyłam młodej kapusty)

500g mięsa mielonego – wieprzowego

100g ryżu

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

 

SOS:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

3 łyżki koncentratu

400ml bulionu

 

*** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę i cały czas energicznie mieszamy. Wlewamy bulion, mieszamy i dodajemy koncentrat. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Kapustę drobno szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (jeżeli używamy młodej kapusty to nie musimy jej obgotowywać!). Kapustę dzielimy na 3 części ****

*** Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku ***

*** Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy jedną część poszatkowanej kapusty ***

*** Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego ***

*** Na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy ***

*** Następnie wykładamy kolejną warstwę kapusty, na to resztę mięsa i na koniec ostatnią część kapusty ***

*** Na wierzch wylewamy równomiernie resztę sosu ***

*** Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Zapiekankę pieczemy przez 60 minut, następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 10 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ